Centrul pentru Analize si Politici Economice are stranse legaturi de cooperare cu alte institutii de cercetare si invatamant superior din tara si strainatate, in scopul realizarii de analize, studii si cercetari in jurul a trei domenii fundamentale: microeconomie, macroeconomie și politici economice.
Prin cercetarea stiintifica – fundamentala si aplicata – in domeniul analizei si politicilor economice, centrul de cercetare urmareste consolidarea capacitatii decidentilor de politici economice de a adopta masuri eficiente, atat pentru nivelul microeconomic cat si pentru cel macroeconomic. Prin diseminarea rezultatelor cercetarilor stiintifice efectuate, centrul vizeaza deschiderea unor noi directii de cercetare in domeniul economic, compatibile cu exigentele mondiale in acest domeniu. De asemenea, rezultatele cercetarii in domeniile abordate sunt valorificate prin sprijinirea programelor de pregatire la nivel de masterat, doctorat si postdoctorat.
Analizele vizeaza, in principal: politicile macroeconomice (monetare, fiscale, a veniturilor etc.), politicile de crestere si dezvoltare economica, politici sectoriale (industriale, agricole, comerciale, in domeniul concurentei etc.), nivelul microeconomic (strategia firmei, teoria jocurilor, economia resurselor umane etc.), integrarea economiei romanesti in Uniunea Europeana, provocarile globalizarii asupra economiei romanesti.
In cadrul Centrului pentru Analize si Politici Economice se conduc proiecte de cercetare, reusindu-se crearea si dezvoltarea unei retele de colaborare pe plan national si international, cu participarea unor unitati de cercetare si de invatamant superior, precum si a sectorului de afaceri. Prin diseminarea coerenta a rezultatelor cercetarii stiintifice efectuate in cadrul conferintelor, simpozioanelor, workshop-urilor organizate, s-a reusit schimbul de informatii stiintifice si de experienta – in domeniul economic – cu institutii de cercetare prestigioase la nivel national si international.

Recent Projects

No. Project Name Objective (or research area) National (N)/International(I) Period Project director Project website
1 A new model for corporate risk assessment: a scientific tool for knowledge-based management Socio-economic and humanistic research N/ PN II-PT-PCCA- 2013-4-0872 2014-2017 Prof. univ. dr. Monica Dudian
2 Possible policy approaches at EU and national level in the perspective of the Romanian Presidency of the Council of the European Union (EU Council) N/ Sectorial plan/ 31/PSCD/22.08.2018 2018-2019 Prof. univ. dr. Ioan Grigore Pirosca